Google Search Console is een webservice van Google waarmee webmasters de indexeringsstatus kunnen controleren en de zichtbaarheid van hun websites kunnen optimaliseren.

Hiermee kun je dus de aanwezigheid van je site in de zoekresultaten van Google bijhouden en onderhouden. Daarnaast kun je problemen met je aanwezigheid in de zoekresultaten oplossen.

Search Console biedt tools en rapporten voor de volgende acties:

  • → Bevestigen dat Google je site kan vinden en crawlen.
  • → Indexeringsproblemen oplossen en nieuwe indexering aanvragen voor nieuwe of geüpdatete content.
  • → Verkeersgegevens van Google Zoeken weergeven voor je site: hoe vaak je site wordt weergegeven op Google Zoeken, voor welke zoekopdrachten je site wordt weergegeven, hoe vaak gebruikers doorklikken voor die zoekopdrachten en meer.
  • → Meldingen ontvangen wanneer Google problemen met indexering, spam of andere zaken tegenkomt op je site.
  • → Bekijken welke sites linken naar je website.
  • → Problemen met AMP, mobiel gebruiksgemak en andere zoekfuncties oplossen.

Nu heeft Google dus een nieuw rapport er aan toegevoegd, het snelheids rapport. Het rapport is nog wel in experimentele fase, maar kan je wel alvast inzicht geven in de snelheid van je pagina’s, voor zowel mobiel als desktop.

Waarom is het belangrijk om te weten hoe snel je pagina’s worden geladen?

Google ziet de snelheid als een zeer belangrijke factor voor de gebruiker. Als de website te lang nodig heeft om te laden, wordt de gebruiker ongeduldig en vertrekt. Die heeft dan dus geen goede ervaring op jouw site. Hoe beter de gebruikerservaring hoe belangrijker Google jouw site vind. En hoe hoger je dus in de zoekresultaten terecht komt. Kortom: de snelheid is een belangrijke factor voor je vindbaarheid.

Wil je zelf inzicht krijgen in hoe jouw website het doet, lees dan verder over de plugin Site Kit.

× Stuur een whatsapp bericht