Sommige van mijn klanten hebben een mail ontvangen die nogal wat verwarring schept. Het gaat om een mail met het volgende onderwerp: Verlängerung Ihrer Domain – Renewal of your domain.

Deze mail is afkomstig van ICANN, dat is een wereldwijde overkoepelende organisatie die zich kort gezegd bezighoudt met het reguleren van alles wat met domeinnamen te maken heeft.

ICANN heeft besloten dat het handig is om domeinnaamhouders een mail te sturen waarin zij aangeven dat de domeinnaamregistratie op het punt staat te verlopen. Voor veel mensen zorgt dit echter voor verwarring, aangezien zij netjes hun rekening betalen bij hun provider en er van uit gaan dat domeinnaamregistratie dan automatisch verlengd wordt, omdat dit altijd al zo is gegaan.

Je zou tevens kunnen denken dat deze mail van een malafide internetfraudeur afkomstig kan zijn.

Wat moet je nu doen met deze mail?

Ter kennisgeving aannemen. Je provider verzorgt de rest, zoals hij/zij dat inderdaad altijd al heeft gedaan, op voorwaarde dat aan de factuur is voldaan. Mocht je er aan twijfelen of dat het geval is, neem dan even contact op met je provider.

Geachte klant,

Volgens de voorwaarden van ERRP ICANN welke werking getreden is op 31 augustus 2013
delen wij u mededat de registratie van uw domeinnaam ( uwdomeinnaam.com domain ) vervalt op de [datum]

Uwdomeinnaam wordt automatisch verlengd als er geen openstaande facturen
zijn en de domeinnaam niet door u opgezegd is.
Neem voor vragen contact op met uw hosting provider.


De ERRP voorwaarden kunt u vinden op:
http://www.icann.org/en/resources/registrars/consensus-policies/errp[English version below]

Sehr geehrter Kunde,

Gemäß der am 31.08.2013 in Kraft getretenen „ERRP“ ICANN Vorschriften, werden Sie mit diesem Schreiben
darauf aufmerksam gemacht, dass Ihre Domain uwdomainnaam.com im aktuellen Registrierungsjahr zum [datum] Datum abläuft.

Im Normalfall wird die Laufzeit Ihrer Domain um zwölf Monate verlängert, falls diese nicht zur Löschung
zum Ablaufdatum eingetragen ist oder Zahlungsrückstände bestehen.

Wir bitten Sie, jeden Vorgang zu überprüfen.

Die ERRP Richtlinie finden Sie auf:
http://www.icann.org/en/resources/registrars/consensus-policies/errpDear customer,

According to the ERRP ICANN’s terms and conditions entered in force on the 31st of August 2013
we hereby inform you that the current year of registration of your domain uwdomeinnaam.com will expire on the [datum].

Normally your domain will be renewed automatically if the domain is not scheduled for deletion on its expiration date or
if there are not any outstanding payments.

Please check each case separetly.

The ERRP terms and conditions can be found at:
http://www.icann.org/en/resources/registrars/consensus-policies/errp

Scenario’s van frauduleuze praktijken

Om nog beter een onderscheid te kunnen maken tussen wat wel en wat niet riekt naar frauduleuze praktijken volgt hieronder een kleine greep uit de meest bekende scenario’s.

Domeinnaam registreren voor het te laat is!

Veel ondernemers krijgen een telefoontje met de boodschap dat ze nog snel een bepaalde domeinnaam moeten registreren voordat iemand anders er mee aan de haal gaat. Het verhaal is dat anderen misbruik van dat domeinnaam zouden kunnen gaan maken en dat  dat dan op jouw onderneming zou afstralen omdat jouw handelsnaam dan misbruikt zou worden. Voor het ‘luttele bedrag’ van enkele honderden euro’s, zal de beller je wel even beschermen tegen de vermeende misbruikers door voor jou het domein te registreren. Wel beslissen voor het te laat is!

Nu registratie betalen voor het te laat is!

Soms worden ondernemers gebeld met een iets afwijkend verhaal: de beller maant aan tot het direct betalen van een domein en benadrukt dat dit een aanmaning tot betaling is na eerdere herinneringen. Geen enkele van de aangeschreven ondernemers heeft echter ooit een dergelijke herinnering ontvangen.

 Er zijn problemen op je computer en wij gaan je helpen!

Je wordt gebeld door een persoon die hoogstwaarschijnlijk gebrekkig Engels spreekt en een Indisch accent heeft. Ze zeggen van Microsoft te zijn en ze geven aan dat ze problemen hebben geconstateerd op je computer die NU opgelost moeten worden. De beller gaat vragen of je een aantal handelingen kunt doen op de computer. Op deze manier krijgt hij echter toegang tot je pc en zal daarmee op afstand bestanden kunnen plaatsen of verwijderen.

Als je de beller hebt toegelaten in je computer kunnen ze je wachtwoord ineens voorzien van een wachtwoord zodat je er zelf niet meer in kan en soms zorgen ze er voor dat je hele pc niet meer werkt.

Wat te doen als je het niet vertrouwd.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop criminelen het geld uit je zakken willen schudden. Sommigen proberen het telefonisch, velen via email, anderen via sms en soms staan ze zelfs voor de deur. Vertrouw in alle gevallen waar je het niet vertrouwd op je verstand en op je intuïtie. Als je het gevoel hebt dat het niet klopt, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Als mensen erop aandringen snel te reageren en inspelen op je angstgevoelens (‘Ja, maar een seksshop gaat er met uw domeinnaam vandoor! Dat wilt u toch niet!’) dan weet je eigenlijk al dat het niet klopt. Vraag bij twijfel of ze er documentatie over kunnen mailen, dan merk je dat ze in het beste geval geïrriteerd gaan reageren en in een aantal gevallen gewoonweg het telefoongesprek per direct beëindigen.

Persoonlijk zeg ik altijd eerst ‘nee’, voordat ik me afvraag of het iets is waar ik wel of niet wat aan zou hebben. Meestal wordt er dan heel geïrriteerd gereageerd en dan weet ik alweer genoeg en hang ik zelf op.

Mocht je het slachtoffer zijn geworden van dit soort criminaliteit, dan kun je dat melden op http://www.fraudemeldpunt.nl/home

Kom je er niet uit, twijfel je ergens over of kun je gewoon wel wat advies gebruiken, neem dan even contact op.

× Stuur een whatsapp bericht