Er komt een grote WordPress update aan. De releasedatum was eerder vastgesteld op 27 november, maar is uitgesteld om de release nog beter te kunnen testen.
WordPress 5.0 introduceert o.a. de nieuwe op blokken gebaseerde berichteditor. Dit is de eerste stap naar een beter gestroomlijnde bewerkingservaring op jouw site. Je krijgt meer flexibiliteit bij het weergeven van inhoud, voor zowel de pagina’s als de blogs of andere berichttypes.
De block-editor wordt inmiddels al gebruikt op meer dan een miljoen sites, en de WordPress ontwikkelaars denken dat het nu tijd is om op alle WordPress-sites te worden gebruikt. Ze begrijpen echter dat sommige sites mogelijk wat extra tijd nodig hebben. Als dat zo is, is er de mogelijkheid een plugin te installeren om de oude editor te gebruiken.
Waarom een nieuwe editor?
De oude editor voldoet niet meer aan de moderne eisen. Je kunt met de oude editor zelf niet heel veel aan de layout aanpassen als je geen code kent. Dit gaat met de nieuwe editor veranderen. Met de blokken kun je bijvoorbeeld lijstjes of kolommen maken en het plaatsen van een foto of video wordt een stuk flexibeler. Ook kun je de blokken bijvoorbeeld dupliceren en ergens anders opnieuw gebruiken.
De nieuwe editor wordt in 3 verschillende fasen vernieuwd, waarbij het uiteindelijke doel is om een volledige ‘page builder’ te worden zoals bijvoorbeeld Divi of Visual Composer dat nu heeft.
Breekt mijn website of webshop als ik ga updaten naar WordPress 5.0?
Bij updaten van WordPress is er altijd een risico dat dingen breken, maar de ontwikkelaars van WordPress doen hun uiterste best om dit te voorkomen. Een gemiddelde site bestaat uit vele stukjes software die met elkaar moeten praten – thema’s, plug-ins, metaboxen, aangepaste code, enz. Een verkeerde combinatie kan er heel goed voor zorgen dat jouw site vastloopt. Dus zorg voordat je gaat updaten voor een backup en als je website bedrijfskritische processen uitvoert, kun je het beste eerst gaan updaten op een testomgeving.
De pagina’s die je gebouwd hebt met een page builder als Visual Composer of de Divi builder, blijven dezelfde layout behouden, totdat je ze gaat bewerken met de Gutenberg editor. Als je een pagina of bericht gaat bewerken, kun je altijd kiezen welke editor je wilt gebruiken.
Bij de Divi builder is echter alleen de frontpage editor nog maar beschikbaar. Wil je de backend editor gebruiken, dan kun je de plugin ‘classic editor‘ gebruiken.
Je kunt het updaten van WordPress ook uitstellen, tot een beter moment. Na de feestdagen bijvoorbeeld, zodat je in alle rust kunt testen en eventueel dingen kunt repareren als er iets onverhoopt toch stuk is gegaan.
Hoe werkt de nieuwe Gutenberg editor?
Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over hoe het dan werkt met de nieuwe editor. Daarom heb ik wat basis instructies opgesteld om je op weg te helpen. Mocht je er toch niet uit komen, neem dan even contact op.