De look-and-feel van een WordPress website wordt geregeld door een ’theme’. Een theme is eigenlijk een pakketje bestanden waarin onder andere wordt bepaald welke kleuren en lettertypes worden gebruikt, maar ook hoe de lay-out er uit ziet en er worden ook bepaalde acties in beschreven over hoe de website zich moet gedragen.
WordPress installeert ongeveer ieder jaar bij een update een nieuw WordPress-eigen theme, ondanks dat je zelf al een theme gebruikt. Je herkent deze themes aan de naamgeving, want ze gebruiken het jaar als de naam, zoals twenty-twenty en nu twenty-twenty-one.
Kun je deze ongestraft weggooien?
Het antwoord is nee, laat er altijd 1 staan, naast je actieve theme en eventueel je childtheme.
WordPress schakelt namelijk over op het ‘reserve’ theme, als het actieve theme om een of andere reden stuk gaat. Als je dan geen reserve theme hebt, kun je niet meer inloggen, want een WordPress website functioneert niet zonder theme. En als dat het geval is, word het een stuk lastiger om het probleem op te lossen.
Als je wel een reserve theme hebt en WordPress schakelt hierop over, dan krijg je na het inloggen een melding dat je actieve theme stuk is en dat WordPress is overgeschakeld. Nu kun je het probleem met het actieve theme (die dan dus niet meer actief is) oplossen. Meestal is de meest snelle oplossing om het